Publishing Kft.
komplex internet/intranet technológiára épülő megoldások

HA rendszerek

A működési folyamatok informatikai támogatottsága iparágtól és szolgáltatási területtől függetlenül egyre nagyobb teret nyer. Ennek eredményeként több információt, kevesebb idő alatt, nagyobb pontossággal tudunk feldolgozni – növekszik a hatékonyság. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb mértékben támaszkodunk IT-megoldásokra, így azok zavartalan működése nélkül a legtöbb tevékenység már el sem végezhető.

Az informatikai eszközök piacát is az egyre gyorsuló verseny jellemzi, ami a termék-életciklus rövidebbé válásához vezet. A fejlesztésre és tesztelésre egyre kevesebb idő jut, az újonnan piacra kerülő termékek megbízhatósága folyamatosan csökken. Összefoglalva: növekvő bizonytalanságú rendszerektől függünk egyre nagyobb mértékben.

Hogyan mérsékelhető a kockázat?
A veszélyek felmérésével, a kritikus pontok meghatározásával, a meghibásodásra való felkészüléssel.

A legtöbb vállalat esetében a felkészülés a legfontosabb adatok mentését jelenti. Ha jól van szervezve a mentési rendszer ez kétségkívül védelmet nyújt az adatvesztés ellen, de milyen feladatokkal szembesül a rendszergazda egy szerver meghibásodása esetén?
  • A hiba okának feltárása,
  • a meghibásodott eszköz javítása vagy cseréje,
  • az eszköz újrainstallálása,
  • az adatok visszatöltése,
  • configurálás,
  • jogosultsági rendszer visszaállítása.
A felsorolt tevékenységek mindegyike időigényes és az üzemkiesés idejét napokra növelheti. Ebben rejlik a meghibásodások legnagyobb veszélye: az elromlott eszköz értéke elhanyagolható az esetleges adatvesztés okozta károkhoz, illetve az üzemkiesés okozta problémákhoz képest. Ennek megakadályozására kell tehát olyan erőfeszítéseket tenni, amelyek nem az egyes rendszerelemekre fókuszálnak, hanem a rendszer által nyújtott szolgáltatás folyamatosságának biztosítására irányulnak.

A figyelem sajnos sokszor kimerül a szerverek esetleges megkettőzésében, ami előrelépést jelent ugyan, de rendkívül drága és korántsem elégséges megoldás. Ahhoz ugyanis, hogy a kulcsfontosságú szolgáltatás a kliensek számára elérhető legyen, más szolgáltatások megbízható működése is szükséges, hiszen azok nélkül a szolgáltatás elérhetetlenné válik.
Az alapszolgáltatásokat, a támogató – és ebben a szerepükben kritikus – szolgáltatásokat, továbbá az azokat kiszolgáló eszközöket kell biztonságosan üzemeltetni. Ennek megvalósítása rendkívül bonyolult, elemi szinten kivitelezve pedig pazarló és nem kellően eredményes.

A felsorolt problémákra korszerű megoldást a magas rendelkezésre állást (High Avaibility) biztosító, ún. HA-rendszerek jelentenek. Alkalmazásukkal egy adott szolgáltatás a szerverek és egyéb rendszerelemek esetleges hibája esetén is elérhető marad.

A szolgáltatások egymásra épülésének feltérképezésével, megfelelő tervezéssel és szervezéssel megoldható, hogy a szerverek közötti szolgáltatás átvétel teljesen automatizálható és üzemkiesés nélkül megvalósítható.

Ilyen rendszer kiépítése során bizonyos eszközökből többet kell üzembe állítanunk, mint azt a szolgáltatás maga indokolná, ám ez nem jelenti az eszközökpark automatikus megduplázásának szükségességét. A szolgáltatás ebben az esetben nem szerverhez kötött, így a terhelést szét lehet osztani a szervezetten dolgozó és üzemben lévő gépek között. Megvalósítható a skálázhatóság: a rendszer rugalmas, ugyanakkor rendkívül gazdaságos bővítése.

(Tegyük fel például, hogy egy szolgáltatást 5 szerver szolgál ki, és szükség van 10% teljesítménynövelésre. Az egy gépes rendszerrel ellentétben nincs szükség a régi szerver helyett egy nagyobb kapacitásút vásárolni, hanem elegendő egy plusz gépet üzembe helyezni. Ez a teljesítmény 20 %-os növekedését eredményezi, azaz még 10 % tartalék kapacitás is keletkezik.)

A Publishing Factory a HA-rendszerek kialakításában nagy tapasztalatot halmozott fel. Saját szerverparkunkat is ennek megfelelően alakítottuk ki, amelynek segítségével kiemelkedő rendelkezésre állást sikerült megvalósítanunk napi 4,5-5 millió internetes oldal kiszolgálása mellett. A felhalmozott szaktudást és gyakorlati tapasztalatot IT-biztonságtechnikai üzletágunk készséggel bocsátja megrendelőink rendelkezésére.